Як оновити прошивку (версію Android) смартфона, планшета

Не приходять оновлення Android по повітрю? Чи можна оновити апарат, якщо для нього є нова офіційна прошивка і як встановити її самостійно? Відповіді на всі ці питання ви дізнаєтеся з цієї статті.
Android оновити

Здається, що оновити Андроїд - це найпростіше дію, з яким впорається навіть той хто не розбирається ні в чому. В цілому це дійсно так, але є кілька важливих нюансів про які не чули навіть багато професіоналів.


Про прошивку Android буде розказано в інший корисної статті. Рекомендую ознайомитися з інструкцією, так як за допомогою неї можна встановлювати не тільки офіційні, а й кастомні прошивки, ядра і рекавері. А для пристроїв Samsung і LG будуть окремі гайди по установці прошивок.

Як смартфони та планшети отримують оновлення?


Користувачі часто задають питання: а як часто приходять оновлення? На жаль, універсальної відповіді не існує - все залежить від вашого виробника. Регулярно і своєчасно оновлюються тільки гаджети лінійки Google Nexus.

Всі інші апарати просто нереально оновити за такий короткий час - потрібно почекати поки виробники створять свої прошивки на базі нової версії Android, протестують їх і тільки тоді почнуть випуск оновлень. Зазвичай цей процес може затягнутися від 1 місяця до півроку.

Найчастіше багато версій просто «пропускаються», тобто девайс не отримує все по порядку: наприклад, на Android 5.0, 5.1, 5.1.1 та 6.0, а тільки 5.0 і відразу 6.0. Ви повинні розуміти, що кожному виробнику доводиться підтримувати до 30 моделей одночасно і чисто фізично розробники компаній не можуть встигнути викочувати нові оновлення для кожного смартфона або планшета.


Як довго буде оновлюватися ваш гаджет? Відповідь на це питання знає тільки виробник. Передбачити це, вибираючи собі новий пристрій, неможливо. Логічно, що чим популярніше модель, тим вона більш виграшна в плані оновлень. Виробнику вигідно задовольнити більшу кількість користувачів, щоб вони в свою чергу залишилися вірними бренду і наступного разу знову купили його продукцію.

Але як же дізнатися про вихід нових оновлень системи для вашого смартфона або планшета до появи відповідного повідомлення на девайсі? Просто слідкуйте за тематичними сайтами, форумами або групами в соціальних мережах, а також перевіряйте офіційний сайт виробника на наявність нових образів для ручного оновлення пристрою (про цей процес розказано нижче в даній статті).



Перевірка і установка оновлень Android


Після анонсу оновлення системи, до вас воно може «прилетіти» не відразу. Зазвичай цей процес займає від 2-3 днів до 2 тижнів. Справа в тому, що виробник розсилає оновлення поступово, тому і виходить так, що у вашого знайомого з таким же смартфоном update прийшов моментально, а до вас дійшов тільки через якийсь час.

Коли настане черга вашого апарату, при новому підключенні по Wi-Fi з'явиться повідомлення з пропозицією оновити систему.

 update android


Також рекомендую вам перевіряти доступні апдейти самостійно. Відкрийте «Налаштування» і зійдіть в самий низ до пункту «Інформація про пристрій» (може називатися «Про планшет», «Про смартфон»).



 настройки андроїд


Виберіть «Оновлення системи».



 updating android


Натисніть кнопку "Перевірити оновлення".


 обнова андроїда

І якщо для девайса є оновлення, з'явиться кнопка «Завантажити».


оновлення андроїда


System Update завантажиться на телефон, планшет, після чого потрібно буде натиснути на «Запустити знову і встановити».


оновлення android


Почнеться процес установки, після чого пристрій перезавантажиться з оновленою системою.
 

 Як прискорити (форсувати) отримання OTA оновлень

Якщо власники вашого девайсу вже давно оновилися, а вам апдейт так і приходить, можна вдатися до способу, про який мало хто знає.

Зайдіть в «Налаштування» → «Додатки» → вкладка «Всі». Відкрийте «Google Services Framework». Виберіть опцію «Стерти дані».

google play error


Після цього знову перевірте наявність оновлень по інструкції вище і швидше за все ви будете приємно здивовані. Іноді це спрацьовує не з першого разу, а іноді проходить декілька хвилин перш ніж з'явиться OTA-оновлення.

Як оновити Android вручну

Щоб не чекати поновлення по повітрю (а буває так, що воно і зовсім не приходить), я рекомендую встановити офіційну прошивку вручну через Recovery.
Спочатку ZIP архів з цієї самої прошивкою потрібно завантажити з офіційного сайту виробника на смартфона, планшета і помістити в будь-яке зручне місце в пам'яті. Після цього перейдіть в меню Рекавері і робіть по інструкці.

1. Щоб увійти в Recovery Menu, спочатку вимкніть апарат.

2. Потім увімкніть, але затиснувши одночасно певне поєднань клавіш. 

Залежно від виробника ця комбінація відрізняється, але найпоширенішими є (а взагалі краще знайти в інтернеті інформацію як увійти в Рекавері і робіть по інструкції):

  •     Гучність вгору + кнопка включення
  •     Гучність вниз + кнопка включення
  •     Гучність вверх / вниз + кнопка включення + «Додому»
  •     Гучність вгору + гучність вниз + кнопка включення
Переміщення по Recovery (якщо воно не сенсорне) здійснюється за допомогою клавіш регулювання гучності, а вибір кнопкою включення / блокування.
Назви опцій можуть трохи відрізнятися, але впевнений, що ви розберетеся.
3. Виберіть пункт «Apply update».

installing update recovery

4. Потім виберіть «Choose from internal storage», якщо ви зберегли архів з прошивкою у внутрішній пам'яті або «Choose from sdcard», якщо на карті пам'яті.
recovery menu

5. Після цього перейдіть до потрібної папки, в яку зберегли прошивку і виберіть її.
update

Почнеться процес установки оновлення.
оновлення android

Після завершення поверніться в головне меню Recovery і виберіть пункт «Reboot system now». Ваш девайс перезавантажиться вже з оновленою прошивкою.
Ось так я розповів вам все, що потрібно знати про оновлення Android. Якщо цікавлять якісь питання по цій темі, задавайте їх у коментарях.

9 коментарі:

  1. Чи можна обновляти і заряджати телефон?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. якщо виробник підтримує вашу модель і випускає оновлення то звісно можна

      Видалити
  2. Як мені оновити андроїд на планшеті Modecom Freetab 1001

    ВідповістиВидалити
  3. І де можна завантажити андроїд

    ВідповістиВидалити
  4. Усі медіа файли при оновленні видаляться,чи збережуться?тобто картинки,відео,проги?

    ВідповістиВидалити
  5. чи можна обновити планшeт на андроіді 6 на русійській до 7 , і чи будe вжe украінська

    ВідповістиВидалити
  6. Чи можна поміняти андроїд .4.4.4 на 5 чи 6 на Xperia zc6603

    ВідповістиВидалити
  7. Чи можна збільшити версию андроіда 6.0

    ВідповістиВидалити