Сканер відбитків пальців в екрані: що це і як працює?

Всі сучасні смартфони оснащені системами захисту, що запобігають крадіжкам інформації користувачів.

Найзручнішим способом є дактилоскопічний сенсор. Щоб розблокувати операційну систему і почати користуватися телефоном, досить легкого дотику. Зазвичай відбиток пальця обробляється менше секунди, але флагманські моделі прагнуть до показника в 0,1-0,2 секунди.


Сканер відбитків пальців в екрані: що це і як працює?


Перші дактилоскопічні сенсори знаходилися на задній або передній панелі мобільного пристрою. Обидва рішення були досить зручними, але перешкоджали створенню лаконічного дизайну корпусу - розробники ретельно продумували, де розмістити датчик. Незабаром виробники розробили принципово нову технологію - сканер відбитків пальців в екрані. Тепер сенсор розташовується під скляною панеллю і непомітний для власника смартфона.

Як працює сканер відбитків пальців в екрані?


Перед використанням сканера необхідно зберегти відбиток пальця в пам'яті пристрою. Для цього потрібно відкрити настройки, прикласти палець до екрану і почекати, поки смартфон обробить інформацію. Згодом для розблокування системи буде досить єдиного дотику до сенсора.

Як працює розпізнавання? Смартфон реєструє дотик до екрану, обробляє відбиток і звіряє його зі зразком, що зберігається у внутрішній пам'яті. Завдяки використанню спеціальних програмних алгоритмів точність розпізнавання дуже висока. Через частки секунди телефон розблокується, і власник зможе успішно увійти в систему.

Різновиди дактилоскопічних сканерів


Найпростіша технологія дактилоскопічних сканерів - оптична. Світлочутливий елемент реєструє папілярний малюнок для подальшого порівняння. Спосіб відрізняється недорогою вартістю, однак у виробників виникають складнощі при установці такого електронного елемента в дисплей. Додатковим недоліком є ​​низька стійкість до злому - зловмисник може підробити відбиток і розблокувати телефон.

Сканер відбитків пальців


Більш сучасний різновид - ультразвукове сканування. Після активації функції починає працювати ультразвуковий випромінювач, який посилає спрямовані хвилі. Вони відбиваються від папілярного малюнка і зчитуються приймачем. Метод дозволяє створити тривимірну карту пальця користувача та надійно захистити конфіденційну інформацію. Фахівці запевняють, що такий модуль практично неможливо зламати. Він встановлюється практичні в усі сучасні смартфони, оснащені дактилоскопічним модулем під екраном.

Недоліки сканера в екрані


Не зважаючи на зручність використання і високий рівень захисту інформації, екранні сканери відбитків пальців володіють декількома недоліками. По-перше, після появи подряпин на дисплеї модуль починає працювати нестабільно. По-друге, при наклеюванні захисної плівки швидкість розпізнавання може знизитися, можливо, іноді доведеться прикладати палець кілька разів. Ідеальні умови для використання такого сенсора це відсутність перешкод між пальцем і сканером, а також чисту поверхню дисплея без пошкоджень.

0 коментарі:

Дописати коментар