Впустив iPhone X - тепер «Функція Face ID недоступна ...» [Рішення]

Давно поривався написати статтю де описав би можливі проблеми з Face ID на iPhone X, XS, XR і їх можливі рішення, але як-то все не вистачало досвіду та бажання шукати інформацію. І ось сьогодні, сам того не очікуючи, я зіткнувся з цією проблемою "віч-на-віч". На подив, цей словесний оборот тут має двояке значення. Отже, сьогодні я вперше побачив на екрані свого iPhone наступне повідомлення "Не вдалося активувати Face ID на цьому iPhone". Прикро. Але давайте про все по черзі...
не вдалося активувати Face ID

Чому вийшов з ладу Face ID?


Отже, як же мій iPhone докотився до такого життя, що і "бачити мене тепер не хоче"? Все до банального просто - сьогодні вранці я добряче впав з сходів. При цьому телефон лежав у правій кишені штанів. Приземлився я вдало... на сходи... але без переломів. Відбувся парочкою солідних синців нижче ліктя і вище коліна... ну і Face ID наказав довго жити.
Мабуть, у час 2-х секундного польоту iPhone вдарився об сходи. Хоча пошкоджень на ньому ніяких немає, та й він у мене постійно був в чохлі.
Але результат все ж сумний - тепер кожного разу коли я хочу налаштувати Face ID, на екрані iPhone з'являється повідомлення «Функція Face ID недоступна ... Спробуйте налаштувати Face ID пізніше ".
Функція Face ID недоступна

Який ми зробимо висновок? Якщо невдало упустити або вдарити iPhone X, є велика ймовірність того, що Face ID просто перестане працювати. Чому так відбувається - обговоримо нижче.

Програмні проблеми з Face ID


Якщо ви не впускали та не кололи горіхи своїм iPhone, то проблема може бути пов'язана з софтом (ПО). Всі ми знаємо що софт на те і створений, щоб зависати і глючити. Якщо це ваш випадок (а навіть якщо і не ваш) спробуйте виконати наступні кроки:
КРОК 1 Зайдіть в Настройки - Face ID і код-пароль - Скидання Face ID
КРОК 2 Жорстко перезавантажте iPhone, по черзі натиснувши Гучність +, Гучність - потім натисніть і утримуйте бічну кнопку поки не згасне екран.
Після того як пристрій перезавантажиться, спробуйте налаштувати Face ID.

Якщо функція Face ID стала недоступна після установки оновлення iOS, швидше за все прошивка "стала криво". Правильним рішенням буде підключення телефону до комп'ютера і відновлення його через iTunes з установкою останньої версії iOS.

На жаль, в моєму випадку ці маніпуляції не допомогли, так само як і Скидання всіх Налаштувань і М'яке перезавантаження. Але це і їжаку має бути зрозуміло, що після падіння / удару, всередині iPhone щось вийшло з ладу.

Фізична несправність Face ID


Що саме могло зіпсуватися в Face ID? А ось тут вже ХЗ. Для створення тривимірної моделі вашого особи використовується TrueDepth система, що складається з датчиків і випромінювачів (проектор точок, ІЧ-камера, ІЧ-випромінювач). Що саме вийшло з ладу при ударі сказати складно.

Я перелопатив безліч форумів і статей з приводу непрацюючого Face ID на iPhone X, але конкретної відповіді поки не знайшов.

Вдалося знайти лише обривки інформації, які натякають в який бік взагалі копати. Виявляється TrueDepth камера якимось чином пов'язана з телефото об'єктивом (той що знизу) задньої камери. Apple навіть оновила процедуру пошуку несправностей Face ID, для співробітників Genius Бара, де чітко написала "Першою справою при вирішені проблеми Face ID, спробувати замінити модуль задньої камери ", якщо це не допомагає - iPhone змінюють на новий. Тут навіть Apple руки опускає.

З моїх особистих спостережень за своїм iPhone X з несправним Face ID можу відзначити наступне:
• Додаток Камера стала завантажуватися в 3-4 рази довше ніж зазвичай
• Задня камера працює без проблем, причому обидва об'єктиви. Всі функції (портрет, slow-mo і т.д.) працюють.
• Передня камера працює, але режим "Портрет» більше не розмиває фон. Мабуть, датчики Face ID бере участь у визначенні контуру вашого тіла.
• Під час дзвінка FaceTime передня камера не включається, а на екрані відображається повідомлення "Камера використовується іншою програмою ».
• Ліхтарик (той що вбудований в модуль задньої камери) тепер живе своєї життям. У більшості випадків він не включається, коли його "просять». Але може зробити виняток і засвітити...
Перераховане вище, наштовхує мене на думку що, можливо, проблема дійсно криється в модулі задньої камери. Може бути шлейф відійшов, або ж щось обірвалося всередині самої камери.
Всі інші функції телефону працюють справно.

Які варіанти рішення несправного Face ID?

Звернутися по гарантії в Apple Store. 

І це, на мою думку, кращий вихід зі сформованої ситуації. На жаль підійде він лише для iPhone, які все ще знаходяться на гарантії (зазвичай 1 рік).
Якщо у вашому місті немає офіційного Apple Store або авторизованого сервісного представника компанії Apple, iPhone завжди можна надіслати поштою. Для цього необхідно зв'язатись зі службою підтримки (телефоном або через чат) і домовитися про відправку пристрою. Більш того, Apple надасть вам пакувальні матеріали та оплатить доставку в обидва боки.
Саме так я і вчинив зі своїм iPhone X, у якого перестав працювати Face ID. Мій друг допоміг мені зв'язатися з людьми, які надають послуги з доставки несправних iPhone з України в Варшаву. Оскільки телефон ще в дорозі, я не знаю чим це все закінчиться. як тільки щось проясниться - я обов'язково оновлю інформацію в цій статті.

Звернутися в місцеву майстерню. 

А ось це лотерея. Проблема з недоступним Face ID вивчена ще не так сильно. Все що можуть зробити умільці широкого профілю це перевірити шлейфи та всі внутрішні роз'єми. Якщо вони почнуть змінювати модулі або окремі сенсори Face ID, може стати ще гірше. Зазвичай так і буває.
Китайські умільці виявили, що основні компоненти Face ID (ІЧ-камера, проектор точок і ІЧ-випромінювач) є унікальними для кожного з iPhone, тому, що прив'язані до конкретної материнської плати.
З цього виходить, що звичайний ремонт на коліні тут навряд чи допоможе.

Функція Face ID недоступна ... все ще!

Звичайно ж, без Face ID iPhone X не "перетворюється на гарбуз", але користуватися ним вже не так зручно. Кожного разу, піднімаючи iPhone, доводиться вводити числовий пароль. А в додаток онлайн банкінгу, доводиться ще й паролі згадувати. Але пам'ятайте - ЦЕ НЕ НАЙБІЛЬША ПРОБЛЕМА В ЖИТТІ!
Користуватися таким пристроєм все ще можна. Як варіант, можна продати цей iPhone за "солодкої ціною ", а собі придбати новий XS.
Я ж у свою чергу дякую Богові що взяв грошима, а не здоров'ям. Головне що руки та ноги цілі.
Пишіть в коментарях, що призвело до поломки Face ID у вашій ситуації. Діліться своїм досвідом ремонту, навіть якщо він був невдалим. Сподіваюся, що скоро до статті додасться UPDATE з результатом ремонту мого iPhone X.

0 коментарі:

Дописати коментар