Apple, дай спокій OS X!


Про те, що Apple готує велике оновлення стаціонарної системи розмови ходять вже не перший рік. Приводом для їх виникнення став успіх iOS і становлення мобільних пристроїв Apple як кращих у своєму класі. Розвиток мобільної платформи досягло таких масштабів, що обчислювальні потужності сучасних смартфонів і планшетів перевершують деякі комп'ютери. У перспективі ця перевага буде тільки збільшуватися.





Цей ривок можна і потрібно розцінювати як підмога до розвитку нового типу пристроїв: таких же мобільних як планшети і потужних як комп'ютери. Але для початку варто потурбуватися створенням нової операційної системи. Напевно глибоко під землею, в надрах кампуса Apple вже існує такий проект - симбіоз iOS і OS X, на якому будуть базуватися пристрої нового покоління. Ця система може об'єднувати в собі всі переваги двох існуючих ОС Apple.



Доказом того, що такий проект все ж існує, стали останні новини про прийдешнє у релізі OS X 10, який запланований на початок літа. Анонс відбудеться на Міжнародній конференції розробників і очікується, що на цей раз операційну систему чекають великі зміни. Над оновленням системи працює більше фахівців ніж зазвичай, частина з яких відірвана від роботи над новою версією iOS. Це може означати, що Apple підходить до оновлення з усією серйозністю.




Однак незважаючи на зниження уваги до стаціонарної системі в останні роки, я все ж радий відсутності якихось радикальних змін у системі. І справа навіть не в страхітливих концептах нової OS X. Пам'ятаючи останнє оновлення iOS, я шалено боюся майбутнього. Великі зміни несуть за собою і чималі проблеми, на вирішення яких можуть піти роки. Користуючись сьогодні OS X я не відчуваю себе застряглим в двохтисячних і не відчуваю гострої необхідності в зміні інтерфейсу системи. Однак прагнення Apple надати своїм програмним продуктам більш свіжий вигляд навряд чи варто засуджувати. Та й варто розуміти, що користувач Mac більше не той, яким був ще п'ять років тому.




Сьогодні Mac це модно. Модно як ніколи. Це визначає те, наскільки змінилася аудиторія користувачів OS X. Відсоток професіоналів значно скоротився, але зросла кількість любителів, тих, для кого візуальні зміни куди важливіше поліпшень внутрішніх. До того ж як завжди високий відсоток користувачів, що працюють одночасно з iOS і OS X і ці розбіжності в інтерфейсах можуть дещо ускладнювати завдання паралельного використання систем. Незважаючи на спірну необхідність радикальних змін в OS X, бажаючих «освіжитися» все ж достатньо. Це бажання цілком зрозуміло, адже основна увага Apple в останні роки приділялася мобільній платформі. Але чи правильний шлях обирають в Купертіно, пускаючи OS X по тому ж шляху, через який пішла iOS, і де перерахувала всі можливі граблі?



Я найменше хочу, щоб мій Mac перетворився на квітчасту брязкальце. Об'ємні іконки додатків мене більш ніж задовольняють і змінювати щось тут я навряд чи погоджуся. Навіщо виправляти те, що прекрасно працює? Може прагнення Apple освіжити зовнішній вигляд своєї операційної системи пов'язаний з омолодженням аудиторії користувачів Mac? Дайте відповідь на питання, вас дійсно не влаштовує нинішній інтерфейс OS X? Але тим не менше, якщо таких змін нам все ж не уникнути, я щиро сподіваюся на те, що Apple врахує всі помилки, раніше допущені Microsoft, бо ми добре знаємо, до чого призвело це «освіження».

0 коментарі:

Дописати коментар