Що таке GPRS

Що таке GPRS

GPRS ( General Packet Radio Service - пакетний радіозв'язок загального користування) - надбудова над технологією мобільного зв'язку GSM , що здійснює передачу пакетних даних, що дозволяє працювати в мережі Internet  використовуючи звичайний мобільний телефон.

Стандартизація цієї технології почалася в 1993 році в Європейському інститут стандартів електрозв'язку ( ETSI - Європейський інститут стандартизації електрозв'язку ) .

За допомогою GPRS , користувачі можуть працювати зі своєю електронною поштою , із звичайними Web -серверами (а не зі спеціальними WAP -версіями ) і т.д. До розробки технології GPRS абонент оплачував весь час з'єднання незалежно від того , чи використовував він встановлений канал передачі даних. Основна перевага GPRS-мереж полягає в тому , що користувач оплачує тільки обсяг переданої / одержуваної інформації , а не час знаходження в мережі.

 Іншими словами , ресурси мережі задіяні тільки під час безпосередньої передачі даних від телефону. Під час пауз (наприклад , перегляд отриманої електронної пошти) ресурси мережі надаються в розпорядження інших абонентів.
Стандарт GSM з технологією GPRS займає проміжне положення між другим і третім поколіннями зв'язку , тому нерідко називається другим з половиною поколінням (2,5 G). Називається він так ще й тому , що GPRS знаменує собою половину шляху GSM / GPRS -мереж до сумісності з UMTS .

У GPRS максимально можлива швидкість передачі даних становить 171,2 Кбіт / с - це майже в 12 разів швидше роботи передачі даних у звичайних мережах GSM ( 9,6 Кбіт / с). Проте на даний момент швидкості не так високі - зазвичай 30-40 Кбіт / с. В даний час практично всі мобільні оператори  пропонують своїм абонентам послуги GPRS.


0 коментарі:

Дописати коментар