Відеоспростереження - варто чи ні?

Відеоспостереження вже давно використовується для вирішення різних завдань. У 50-60-х роках це були аналогові закриті системи відеоспостереження, назва ССTV (closed circuit television - замкнута телевізійна система) розкриває зміст поняття.

Розвиток не стояв на місці й в 90-х роках, а саме в 1996 була розроблена перша у світі цифрова IP відеокамера компанією Axis Communication. Технічні характеристики камери не видалися настільки грандіозними, і, в порівнянні з аналоговими, камери виглядали блідо. Всупереч це, перше IP камер було продано близько 10000 штук.

Вихід IP камер на ринок послужив відправною точкою для розвитку систем відеоспостереження, поява камери вимагало появи програмного забезпечення для роботи c ній.

Згодом з'являлися нові IP камери відеоспостереження, разом ними й програмне забезпечення. Розвиток пішов двома шляхами: частина компаній зайнялося розробкою софта для роботи з будь-якими IP камерами, друга частина — виробництвом власних камер і софта для роботи виключно зі своїми камерами. 

Відповідно на даний момент можна або купити систему відеоспостереження яка буде зібрана і готова до користування, або рухатись самостійно і купляти усі частини системи окремо, що є часозатратно.

 Такий підхід у розвитку розділив системи відеоспостереження на «відкриті» і «закриті». Відкриті, Open Platform системи розвиваються в бік багатовекторності — підтримки камер незалежно від виробника, і закриті — одновекторні системи, що підтримують роботу тільки з обладнанням власного виробництва. 

Однак зараз проглядається тенденція до того, що закриті системи починають дивитися в бік підтримки обладнання сторонніх виробників, але їм все ще далеко до того, щоб називатися відкритими платформами.


Додатково варто згадати про відеоаналіз. На сьогодні це неодмінна частина СВН, яка стрімко розвивається, здатна полегшити та допомогти операторам не загубитися у величезному потоці відеоінформації. А також вирішувати бізнес-завдання і в цілому перетворювати відео в дані, якими можна з легкістю оперувати. 

Тому сучасна і комплексна система відеоспостереження повинна підтримувати роботу з аналітикою, підтримувати інтеграцію з системою контролю доступу, управління будівлею.

0 коментарі:

Дописати коментар