Економія батареї на Андроїд: поради і міфи

Швидка розрядка - проблема, яка стала актуальна і важлива, адже з появою гаджетів з великим екраном її серце - батареї стали розряджатися дуже швидко.

Зігравши  пару ігор, зробив кілька дзвінків, полазив по інтернету - батарея сіла, і не дотерпіла до вечора. Як виправити цю страшну проблему, як заощадити заряд?

 

Банальності


Спочатку почнемо з банальностей. Слід відключити всі непотрібні нагадування, фонові завдання, які не використовуються, і інтернет, якщо в ньому немає великої необхідності. З цим завданням чудово допомагає впоратися програма Battery Doctor.
доктор батареї


Наступним пунктом є найжорстокіший пожирач сил - великий екран пристрою. Опустіть яскравість до мінімуму в приміщенні - навіщо такий яскравий джерело світла? При необхідності не забувайте про режим енергозбереження. Всі сучасні пристрої володіють цією корисної функцією, вона є навіть у новому Android 5.0 і Android 6.0 Marshmallow.


Міфи і помилки


Якщо банальні операції по економії акумулятора виконані, давайте розберемо кілька популярних байок про сучасних пристроях. Для цього недостатньо почитати книгу «Батарея для чайників», доведеться простудіювати Інтернет. Найкориснішими ресурсами виявилися, як не дивно, розділ «batteries» на офіційному сайті Apple і науковий сайт batteryuniversity.com. Саме вони допомогли розвіяти пару неоднозначних міфів.
міфи про батерею

міф №1


«Батарея корисний довгий цикл, їх краще заряджати і розряджати повністю, інакше вони втрачають ємність».

Правда: властивість акумулятора втрачати ємність при коротких циклах називається «ефектом пам'яті». Подібною недугою страждали популярні в минулому нікель-кадмієві акумулятори. Сучасні літій-іонні батареї цим не грішать, проте все одно раз на місяць повний цикл їм проводити не завадить, щоб електрони що застоювалися. Про це, до речі, пишуть все інструкції до смартфонам.

 

міф №2


«Ємність батареї скорочується через частого використання».
Правда:
експлуатація, звичайно, зношує акумулятор, але не сильно. Більшість літій-іонних акумуляторів розраховані на 300-500 повних циклів. Після цього їх ємність скорочується до 70%. Щоб отримати максимальне співвідношення циклів до часу роботи, рекомендується ставити смартфон на зарядку, коли заряд порожній приблизно наполовину. В цьому випадку навантаження на акумулятор знижується, і кількість циклів (нехай і більш коротких) виростає аж до 1500 штук.

 

міф №3


Ще один не стільки міф, скільки факт, про який мало хто здогадується. Сучасні акумулятори бояться нагрівання, тому не слід залишати їх під прямими сонячними променями. Черговий експеримент американських вчених, показав, що якщо тримати батарею цілий місяць при температурі 40 градусів за Цельсієм, то максимальна ємність знизиться до 80%. При постійному підігріві до 60 градусів показник скоротиться до 65%, тому сонячних променів рекомендується уникати.

Зарядка на ніч


Наостанок ще один популярний питання: «Чи шкідливо залишати телефон заряджатися на ніч?». Однозначної відповіді немає. З одного боку, зарядити батарею понад ліміт і таким чином зіпсувати її неможливо - в сучасних смартфонах передбачена запобіжна система. З іншого боку, смартфон буде постійно витрачати заряд на пару відсотків і потім заповнювати його, що нерозумно.


Таким чином, ви зробите 30 міні-зарядок, що складе приблизно один зайвий цикл акумулятора, яких, як ви вже знаєте, обмежена кількість. Так що висновок такий: батарею ви не зіпсуєте, але надасте на неї приблизно подвійне навантаження.

4 коментарі:

  1. Будь ласка, підкажіть, як відключити нагадування?

    ВідповістиВидалити
  2. Скажіть, як включити енергозберігарюючий режим, про який ви писали напочатку?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. в програмі Battery Doctor є такий режим.. але тести показали що він не такий ефективний.. тому краще його не використовувати

      Видалити