Як відремонтувати жорсткий диск ноутбука в домашніх умовах

Жорсткі диски на ноутбуках якщо і перестають функціонувати то в більшості випадків ремонту вже не підлягають.
Але якщо і можуть бути відновленими, то ціна за роботу фахівців у відповідній лабораторії може бути вище, ніж коштують дані на вашому вінчестері.
Та й відновлення даних і ремонт самого пристрою - речі різні, про що знають не всі користувачі ПК. Звичайно можна зупинитись на способі покупки нового ноутбука трансформера, наприклад на сайті y.ua/noutbuki/tip:transforme
, але якщо ви вирішили "витиснути" з свого "старенького" ноута всі соки, то перейдемо до варіантів відновлення його роботи


Розглянемо, як відремонтувати жорсткий диск в домашніх умовах і в яких випадках можливо це зробити без спеціального обладнання та навичок.

Биті сектори


Биті сектори на поверхні пластини HDD - одна з самих поширених причин появи тормозів, підвисань, уповільнення роботи операційної системи і додатків.

В такому випадку зчитування деяких файлів, розташованих в пошкоджених областях диска, супроводжується тривалими затримками, помилками про відсутність доступу або пошкоджені документа.

Також замість розділів можуть з'являтися нерозмічена область, він може взагалі зникнути або буде недоступним для читання і запису.


Жорсткий диск слід періодично перевіряти на наявність не працюючих блоків. Навіть в разі виконання всіх рекомендацій по експлуатації пристрою такі сектори зі часом з'являтимуться в будь-якому випадку.

Пошкодження бувають:


Фізичними - області, фізичні властивості яких відхилені від заданих, ідеальних.

Головка може стикатися з пластиною в таких місцях, де на неї потрапила якась мікроскопічна частка, що не дозволяє зчитує голівці отримати дані про її стані.

Як правило, такі bad- сектори не виправляються.

Логічними (програмними) - з фізичними властивостями таких секторів все в порядку, однак при спробі ОС прочитати з них дані або записати їх, їй повертається код повернення, що сповіщає, що дані не прочитані або вміст сектора не відповідає прочитаному.

Ці області Windows зазначає як непрацездатні, і більше до них операційна система не звертається.

Виправити ситуацію можливо за допомогою повного форматування логічного розділу, де були виявлені проблеми.

Для цього підійде вбудована в Windows утиліта для форматування HDD, але в такому випадку всі дані на носії будуть знищені.

Якщо хочете мати доступ до вмісту накопичувача, наскільки це дозволять його ушкодження, скористайтеся однією з низькорівневих діагностичних утиліт: Victoria, MHDD і інші їм подібні.

Запускати їх потрібно з завантажувального носія, наприклад, з інсталяційного диска Windows, де присутні подібні додатки. У жодному випадку не запускайте процес з-під Windows.

При роботі з Victoria, наприклад, необхідно перейти на вкладку «Tests», вибрати проблемний цифровий носій (пристрій, на якому знаходиться проблемний логічний розділ), реакцію програми на пошкоджені сектори (пропустити, перепризначити, скинути, стерти), вказати початковий і кінцевий сектори, якщо не збираєтеся сканувати весь вінчестер, і запустити процес.



Якщо на носії є дуже важливі дані, за які готові викласти чималу суму, краще довірити процедуру фахівцям.

Також перед виконанням форматування або перевірки на биті блоки слід зробити точну копію диска і працювати з нею, щоб менше ганяти і без того виходячий з ладу HDD.


Заміна шлейфу


Зараз найбільш поширеним інтерфейсом підключення жорстких дисків є SATA різних поколінь.

З цим шлейфом проблем набагато менше, ніж зі старими IDE, але вони зустрічаються.

У разі, коли вінчестер не відображається в BIOS вашого комп'ютера , є сенс перевірити кабель живлення і шлейф.

Для цього використовуйте альтернативні (вільні) інтерфейси.

Можливо причина криється в пошкодженні кабелю (він довго був перегнутим, через неякісну пайку «відпав» один з провідників і т.д.) або його штекер в повному обсязі входить до відповідного посадкового місця жорсткого диска.
Мал. 3 - Перевірка шлейфа

Заміна контролера

Вийти з ладу може і керуюча плата або logical board - електронна начинка жорсткого диска.

В такому випадку є ймовірність врятувати дані й навіть відновити працездатність носія.

Часто причиною виходу HDD з ладу є перегорання TVS діода, що відповідає за регулювання напруги.

Його роль - захист мікросхем і електронних елементів від стрибків напруги.


У разі його значного підвищення, коли значення напруги перевищує пікове, допустиме для проходження через діод, останній перегорає, чому не увімкнеться і вінчестер.

Заміна TVS діода або його виняток зі схеми - можливі варіанти рішення проблеми:

- в першому випадку заміну елемента краще довірити фахівцеві;
- у другому - також, жорсткий диск запуститься, але захищений від перенапруги він не буде. Для перенесення важливою інформації з HDD цього цілком досить.

Коли на платі видно сліди вигоряння або обвуглювання радіоелектронних елементів, є сенс відремонтувати плату, а краще - замінити її на аналогічну.

У будь-якому випадку доведеться заплатити за роботу і замінені елементи, що обійдеться не дешево.

Відшукати точно таку ж плату, оригінальну, випущену для вашого сімейства і моделі жорсткого диска також непросто, а гарантії, що її заміна змусить пристрій справно функціонувати, не дасть ніхто.

Диск може розкручуватися, але системою не бачитись, згоріти відразу на старті, взагалі не запуститися і т.д.



Поради розібрати жорсткий диск, охолодити, заморозити, стукнути його і інші подібні рекомендації від «гуру» сприймати не слід!


Прошивка


Проблема з мікропрограмою жорсткого диска можуть призвести до того, що той не зможе пройти ініціалізацію у час запуску, наприклад, при збоях запису службової інформації або битих секторах, де та записана.

Таке може трапитися, але рідко, і після скидання SMART даних.

У цій ситуації допоможе оновлення прошивки на нову, завантажену з офіційного сайту виробника накопичувача, розроблену для вашої моделі вінчестера

0 коментарі:

Дописати коментар