Формат фотографій RAW в смартфоні - що це?


Сучасні мобільні телефони є чудовим інструментом для створення фотографій.

За останні роки виробники значно поліпшили якість зйомки, збільшили розширення матриць і додали різноманітні програмні можливості. Щоб створити привабливу фотографію, середньостатистичні користувачі зазвичай включають різні ефекти. А ось більш просунуті користувачі вибирають режим RAW, який дозволяє створювати практично професійні знімки. Давайте розберемося, що таке технологія RAW, і чим примітний цей формат?

 Формат RAW

Користуючись стандартним режимом зйомки, користувач надає обробку інформації процесору смартфона. Пристрій самостійно підбирає необхідну експозицію, різкість, контрастність і інші важливі характеристики. Після попередньої обробки спеціальні програмні алгоритми здійснюють стиснення файлу і збереження у вбудовану пам'ять. Підсумковий результат виходить в формат JPG. Його можна відкрити на будь-якому іншому телефоні або персональному комп'ютері, а подивитися фотографію можна відразу після зйомки.





Стандарт RAW принципово відрізняється. Назва цієї технології перекладається як «сирий», тому програма зберігає всю інформацію без попередньої обробки. Збережений результат є набором даних, які можна подивитися тільки через спеціальне програмне забезпечення.

Фотографію в форматі RAW можна виводити на екран в стандартному файловому менеджері телефону або комп'ютера. Вона підтримується тільки спеціалізованими редакторами, тому користувачеві буде потрібно обробити фотографію і стиснути в JPG-файл для подальшого перегляду.

Перевага RAW-фотографій на смартфонах

Відкриваючи RAW-знімок в редакторі, користувач отримає низьку насиченість і контрастність. Причина проста - відсутність попередньої обробки. Щоб досягти хорошого результату, рекомендується самостійно відредагувати фотографію.

RAW в смартфоні

Досвідчені користувачі здатні зробити безліч маніпуляцій - підвищити чіткість деталей, налаштувати експозицію, відрегулювати контрастність. В результаті можна отримати привабливий результат, який можна порівняти за якістю із знімками дзеркальних камер.



Зйомка в RAW


Щоб знімати в RAW, смартфон повинен підтримувати стандарт Camera2. Таку технологію надає виробник мобільного пристрою, її неможливо отримати за допомогою установки спеціального додатка. Якщо телефон не підтримує RAW-зйомку, його не можна «змусити» зберігати вихідні дані з матриці.

Сьогодні найвідомішими телефонами з RAW є:

Huawei P20 Pro;
ASUS Zenfone 5Z;
Honor View 10;
Samsung Galaxy S9 Plus;
LG V30 Plus.
І багато інших.
Після збереження знімка його необхідно обробити в спеціальній програмі. Користувачам комп'ютера пропонується відкрити файл в Photoshop. Цей редактор підтримує зміну контрастності, виділення об'єктів, підвищення чіткості та інші можливості. Після обробки рекомендується зберегти підсумковий результат у форматі JPG, вибравши відповідний відсоток стиснення. Тепер переглядати знімок можна на будь-якому смартфоні. Його можна передати назад на телефон або поділитися в соціальних мережах.

JPEG і RAW


Альтернативний варіант - обробка RAW безпосередньо на Android. Для цього буде потрібно встановити спеціальний додаток Lightroom Mobile і вибрати відповідний файл у пам'яті. Користувачам пропонується настройка насиченості, зміна контрастності і тонової насиченості. Підтримується синхронізація з комп'ютерною програмою, тому завершити обробку можна на домашньому ПК.

Висновок
Формат, технологія і режим зйомки RAW - відмінний вибір для власників смартфонів, професійно відносяться до фотозйомки. Він дозволить отримувати максимум можливостей вбудованої матриці і більш комфортно обробляти готові знімки.

0 коментарі:

Дописати коментар