Чи розряджає NFC батарею смартфона?

Все більшою популярністю користується технологія бездротової передачі даних NFC.

Застосовується система в багатьох областях, починаючи миттєвої передачі і прийому невеликих файлів між пристроями, закінчуючи оплатою покупок і проїзду в метро. Через широке поширення системи у користувачів виникає актуальне питання: як сильно витрачає енергію акумулятора технологія NFC?

 

Що таке NFC?


NFC розшифровується як Near Field Communication або «комунікація ближнього поля». Технологія призначена для передачі файлів на малій відстані - не більше 10 см. На відміну від Bluetooth, NFC передає дані повільніше - зі швидкістю 424 Кбіт / c c частотою 13,56 МГц.
NFC в смартфоні

Через малу швидкість модуль не призначений для передачі великих аудіо або відеофайлів, тому користувачі частіше обмежуються обміном посилань або контактів. Однак малий діапазон дії робить безпечною оплату покупок або послуг. Також чіп має мініатюрний розмір, через що він легко встановлюється в компактні телефони.

Популярні сфери використання технології:

  •  Оплата товарів та послуг.
  •  Використання замість проїзного квитка в метро.
  •  Використання замість електронного ключа або бонусної картки.
  •  Використання як коммандера: включити навігатор GPS, змінити звуковий профіль або активувати програму за допомогою NFC-міток.

При такому розмаїтті сфер використання, чіп витрачає дуже мало енергії акумулятора.

Скільки енергії споживає модуль NFC?


Велику частину часу чіп працює в сплячому режимі, перевіряючи оточення на наявність спеціальних міток (NFC Tags). Подібні теги встановлюються в термінали оплати, турнікети метро та інші місця, де можна розплачуватися. Хоча модуль постійно знаходиться в активованому стані, енергії акумулятора при цьому споживається дуже мало - близько 5 мАг. Для порівняння, Bluetooth LE в неактивному режимі витрачає близько 15 мАг, класичний Bluetooth - не менше 30 мАг.

 оплата телефоном


Більше енергії NFC потрібно в процесі передачі даних, в якому модуль знаходиться не більше 1 секунди - стільки потрібно для обміну інформацією. Комунікація здійснюється за допомогою спеціальної антени, і для миттєвої передачі потрібна достатня кількість енергії - приблизно 40 мА. Якщо врахувати, що більшу частину часу чіп прибуває в режимі сканування навколишнього середовища з метою виявлення сумісних тегів, то на виході ємність акумулятора практично не витрачається.

Також в меню налаштувань смартфона можна активувати енергоощадний режим для модуля, після чого в сплячому режимі ємність батареї буде витрачатися ще менше - менше 5 мАг.


Чому NFC витрачає менше енергії, ніж Bluetooth?

NFC споживає дуже мало енергії через загальну простоту технології і відстані взаємодії з тегами. Чіп здатний синхронізуватися з іншими пристроями на відстані не більше 10 см, а діапазон дії Bluetooth в нових моделях досягає десятки метрів.

NFC постійно знаходиться в режимі пошуку і миттєво підключається до виявлених тегів, а для Bluetooth часто потрібно провести ряд дій: включити модуль, активувати режим пошуку, вибрати адресат і так далі. При цьому і Bluetooth практично не розряджає батарею смартфона. В активному режимі ця технологія, як уже згадувалося раніше, споживає в 3-6 разів (залежить від типу) більше енергії, ніж модуль NFC.

Підсумки

Якщо раніше чіпом NFC оснащувалися тільки флагманські смартфони, то тепер технологією наділяються доступніші телефони. Велику популярність отримала безконтактна оплата товарів і послуг за допомогою NFC, яка замінює класичні банківські карти та готівку. Незаперечною перевагою технології є низьке енергоспоживання, що дозволяє чіпу постійно перебувати в активному режимі.

0 коментарі:

Дописати коментар