Стеження за телефоном - стежать за нашими смартфонами?

Сьогодні практично у кожної людини є власний мобільний пристрій, що забезпечує безперервний зв'язок користувача з зовнішнім світом.
 

Сучасні смартфони дозволяють вирішувати безліч важливих завдань і роблять життя значно простішим і цікавішим. Але що якщо наші смартфони можуть працювати і проти нас, надаючи стороннім особам можливості для стеження? Зараз складно здивувати фактом прослуховування телефонних розмов з боку державної служби безпеки, але на цьому весь потенціал втручання в приватне життя власника смартфона не обмежується.

Навіщо стежать за людиною через смартфон?


Вірусні додатки, створені зловмисниками з метою крадіжки особистих даних, існували завжди. Щоб уникнути їх хворобливого впливу, потрібно встановити хороший антивірус і дотримуватися банальних правил безпеки в мережі. Але що ж робити з популярними сервісами, які організували масову стеження за всім, що пишуть, говорять і роблять користувачі? Колосальні масиви інформації про всі наші маніпуляції зі смартфоном потрапляють в інтернет постійно.


Стеження за телефоном


Кому це вигідно? В першу чергу, рекламодавцям, які платять величезні гроші за просування власного товару з урахуванням всіх купівельних потреб і характеристик (таргетинг). У цьому легко переконатися, просто пошукавши в інтернеті інформацію, пов'язану з певною покупкою або послугою. Вже через кілька хвилин на сторінках сайтів будуть видні відповідні рекламні оголошення.

Річ у тому, що пошукові системи (Google або Яндекс) автоматично зберігають всі запити авторизованих користувачів. Ці дані обробляє спеціальне ПЗ, яка відбирає перелік рекламних повідомлень, які здатні зацікавити покупця. Подібна схема застосовується вже досить давно, але сьогодні розвиток технологій дозволяє гігантам інформаційного ринку не тільки аналізувати пошук, але і підслуховувати розмови власника мобільного телефону (зазвичай за умови включеного інтернету).

Як показує практика, зазвичай вистачає однієї розмови поблизу смартфона, наприклад, про іграшки для домашніх тварин. Працюючи у фоновому режимі, сервіси Google продовжують розпізнавати мову користувача через мікрофон. Є висока ймовірність, що всі веб-сторінки соціальних мереж і звичайних сайтів будуть забиті пропозиціями купити гумову кістку або інший аксесуар для собаки.

Відстеження місця розташування / геолокації


Крім розмов, популярне ПО часто автоматично зчитує всі відомості про місцеперебування конкретної людини. Користуючись такими зручними програмами, як Яндекс.Навігатор або Google Карти, власник смартфона добровільно прирікає себе на стеження. Система буде постійно пропонувати бари, ресторани, а також інші місця для відпочинку або громадські заклади. Навіть якщо користувач не дає свого дозволу на зчитування геолокації, деякі недобросовісні сервіси роблять це непомітно.

Соціальні мережі


Яскравим прикладом тому є відома соціальна мережа Facebook. Як виявилося згодом недавнього скандалу, сервіс використовував особисті дані людей для показу таргетированной передвиборної реклами в США. Сьогодні дана соціальна мережа, як і практично будь-які її аналоги, обробляє терабайти повідомлень, фото, відео, а також аналізує перегляди та лайки з метою продажу реклами. Подібним грішить і Вконтакте, і YouTube, і Viber і практично кожен їх аналог.

Месенджери на Android


Стеження за смартфоном на апаратному рівні


Звичайно, можна відмовитися від зручних онлайн-сервісів, але не факт, що і це допоможе побороти стеження. За заявами деяких технічних експертів, смартфони та інші пристрої багатьох світових компаній оснащуються вбудованими шпигунськими чіпами на апаратному рівні. В цьому випадку визначити чи якось обмежити спостереження за життям людини з боку гаджета буде вкрай складно. Хто знає, можливо цим пристосуванням мають всі сучасні смартфони?

Підсумки

Глобальне стеження за всім і вся давно є нормою. Як кажуть представники Google, подібні методи дозволяють поліпшити якість послуг, формуючи найбільш цікаві для користувача пропозиції. Але ми то знаємо, що головна річ, що хвилює подібні компанії, це прибуток. А якщо в справу вступають спецслужби, то листування, дзвінки і місце розташування, як правило, «зливаються» без докорів сумління.

Чи варто переживати з цього приводу? Захистити себе від небажаної реклами та спаму можна тільки частково, а забороняти популярних сервісів аналізувати свої дані не завжди зручно. Залишається тільки змиритися з таким станом справ або переходити на старі кнопкові телефони, які, на жаль, теж мають вразливість до стеження завдяки операторам стільникового зв'язку.

0 коментарі:

Дописати коментар