Як дізнатися реальну ємність акумулятора?

Ємність акумулятора в смартфоні характеризує його автономність, тому користувачі приділяють цим параметром увагу при виборі нового гаджета.

Більшість сучасних телефонів оснащено літієвими АКБ (Li-ion і Li-Pol), які під впливом хімічних процесів в процесі експлуатації схильні до втрати потужності. Визначити реальну ємність акумулятора можна декількома способами. Якщо смартфон втратив автономність або став вимикатися при 20-відсотковому заряді, в першу чергу потрібно зробити калібрування. Якщо цей метод не допоможе, треба провести діагностику батареї - можливо, вона потребує заміни.

Проблеми з акумулятором проявляються візуально. Навіть поверхневий огляд може надати багато відомостей про роботу елемента живлення: роздутий корпус АКБ і пошкодження на контактній групі свідчать про те, що необхідна заміна цього компонента, поки він не залив електролітом мікросхеми смартфона.

Акумулятори для смартфонів



Як визначити ємність акумулятора?


Для більшості смартфонів в магазині додатків доступний софт, який допоможе дізнатися загальний стан і характеристики пристрою, в тому числі і стан акумулятора. Для Android-смартфонів оптимально використовувати додатки AIDA64 і CPU-Z, а також їм подібні. Вони покажуть не тільки ємність, а й стан батареї, її температуру, поточний рівень заряду і багато іншого.



Ємність аккумулятору


Cпеціальні прилади


Якщо смартфон комплектується знімним АКБ, то обчислити фактичну ємність акумулятора можна за допомогою мультиметра. Є ймовірність, що ці дані будуть менш точними, ніж програмний варіант вимірювання. На жаль, для монолітних гаджетів цей метод практично недоступний. Звичайно, можна розібрати смартфон і отримати потрібну деталь, але краще довірити цю справу майстру.

Більш точно визначать стан батареї спеціальні прилади для вимірювання реальної ємності акумулятора - USB-тестери, наприклад, KCX-017. У цьому випадку інформація буде достовірною.




 USB-тестер



Ще одним способом встановити реальну потужність акумуляторної батареї може стати підключення елемента живлення до розумної зарядки. Щоб отримати гранично достовірну інформацію, потрібно підключати повністю використану батарею (з нульовим зарядом). Виставивши на зарядному пристрої тип батареї і режим зарядки, можна запустити процес поповнення енергії. Пристрій врахує ємність, спираючись на силу струму і час, витрачений на зарядку.

Якщо експерименти покажуть, що від початкової ємності акумулятора залишилося менше половини, оптимальним рішенням буде замінити відпрацьовану деталь на нову комплектуючу. Таким чином можна усунути небезпеку виходу з ладу смартфона і проблеми з неконтрольованою втратою заряду.

0 коментарі:

Дописати коментар