Слайдери для сайтів: види і способи використання

У цій публікації давайте поговоримо на тему слайдерів. Ці елементи сайтів з дизайнерської розкоші переростають в повсякденну необхідність - вони функціональні, інформативні, легкі у встановленні. Отже, що ж ми називаємо слайдером?

Певної ширини блок, що займає частину веб-сторінки, або ж всю її цілком називають слайдер. Основна його особливість - динамічно змінюється в автоматичному або ручному режимі контент. Це можуть бути як фотографії (зображення, картинки), так і посилання на текстову інформацію. Таким чином, розрізняють два основних типи слайдерів: зображень (картинок) і новин.

Слайдери для сайтів: види і способи установки


Теж досить гарно буде слайдери використовувати у парі з кнопками для сайта вони будуть не тільки залучати погляд відвідувача, але і доповнювати загальну картину сайту за допомогою простої і в той же час, унікальної анімації. Але детальніше в іншій статті, а зараз переходимо детальніше до розкриття теми статті. У стандартному слайдері зображень найчастіше виводиться від трьох до п'яти картинок, мінливих з певною періодичністю. Зазвичай слайдери працюють в ручному режимі: зміна картинок відбувається після натискання на перемикач (повзунок). При цьому попереднє зображення ховається. Зміна слайдів може бути різноманітною: від вищеназваного елементарного зникнення до зміщення за межі видимості. Різними можуть бути і перемикачі: від повзунків до стрілок і кнопок.


 Слайдери для сайтів


Якщо розглядати слайдер новин, найчастіше він є багатофункціональним елемент. На одному слайді може бути відображено тематичне зображення, назва та короткий опис новини. При натисканні на цей слайдер відбувається автоматична переадресація на повну версію новини. Перемикачі на такому вигляді слайдерів аналогічні функціоналу слайдерів зображень.

Можливості сучасних слайдерів


Слайдери з'явилися і почали бурхливо розвиватися з однієї простої причини - сучасний інтернет-користувач віддає перевагу графічній інформації текстовою. Так, ще кілька років тому в побуті були сайти, суцільно наповнені блоками текстової інформації з маленькими картинками. Але зараз користувачів відлякує такий спосіб розміщення контенту. Максимум інформації за мінімум часу - такий девіз середньостатистичного інтернет-серфера. Тому хоча б головна сторінка поважаючого себе ресурсу повинна бути наповнена мінімальною кількістю тексту. Вихід з цієї ситуації якраз і надає слайдер.

Його завдання:

  1. посилання на ключовий контент вмістити в межах екрану;

  2. дотримати баланс між графічної складової і правилами SEO-оптимізації;

  3. задовольнити всі побажання цільової аудиторії сайту (і власників ресурсу, природно).




Складовими елементами практично будь-якого слайдера є екран, стрілки або інші елементи пересування, а також маркери. Їх призначення - показувати загальну кількість слайдів і номер поточного.

Сучасні технології дозволяють безмежно розширити функціонал слайдера - в залежності від потреб і напрямку ресурсу. По-перше, можуть застосовуватися різні способи зміни картинок - від класичного до так званого «акордеона» і т.п. Замість картинки або тексту на слайді може бути флеш-ролик. Також є можливість обладнати слайдери таймером, поставити кнопки паузи і розпочати показ слайдів і т.п.


Робимо слайдер на html


Слайдери реалізуються на основі технології JavaScript. В основі кожного слайдера - html-код. Сучасні слайдери найчастіше створюються із застосуванням бібліотеки JavaScript jQuery. Вона містить велику кількість стандартизованих об'єктів для створення слайдеров різного типу, форми і наповнення. Найчастіше користувачам, частково володіє основами створення сайтів, багато безкоштовних ресурсів пропонують вже сформовані шаблони слайдерів. Писати код і розуміти функції вже не доводиться - досить лише скопіювати вихідний код шаблону в html-код свого сайту.




Мінус таких бібліотек - низька функціональність слайдерів. У завдання шаблонів не входить облік усіх інтересів власника ресурсу. Тому, якщо потрібен оригінальний слайдер - доведеться створювати його вручну. У цьому ще один плюс - кінцевий файл в html важить в сто (!) разів менше слайдера, створеного на основі бібліотеки jQuery. Це, безсумнівно, позначиться на швидкодії елемента сайту.

0 коментарі:

Дописати коментар