Як заряджати смартфон? Цикли зарядки.

В даний час в смартфонах і планшетах використовуються акумулятори на основі літію - літій-іонні і літій-полімерні АКБ.

Кожен з них має свій ресурс, який залежить від правильності зарядки та умов експлуатації. Ще існує поняття «цикл зарядки» - сьогодні ми дізнаємося, що це таке.

Що таке цикл зарядки?


Цикл зарядки - сукупність процесів, пов'язаних з наповненням акумулятора енергією і його повною розрядкою. Їх кількість визначає, скільки разів можна зарядити і розрядити батарею.

Цикл зарядки акумулятора


Точних даних про кількість циклів для літієвих акумуляторів немає, оскільки ці цифри можуть змінюватися в залежності від правильності використання. В середньому, ресурс таких елементів живлення складає 600-800 штук. Комусь такий показник може здатися невеликим, але якщо припустити щоденну зарядку-розрядку, то 800 циклів - 800 діб, тобто понад два роки.

Скільки циклів зарядки залишилося?


Уявімо ситуацію, що протягом двох днів телефон обидва рази розряджався на 50% і в обов'язковому порядку заряджався до 100%. В цьому випадку був використаний 1 цикл заряду. Такі моменти можуть повторюватися регулярно, що призводить до більш повільного вичерпання циклів і продовжує споживати заряд акумулятора. З цієї причини багато фахівців рекомендують не чекати глибокого розряду смартфона і регулярно ставити його на зарядку.



Між рештою запасу енергії в батареї та числом циклів є залежність. Рівень заряду що залишився, % - залишкова кількість циклів:

90 - 4700.
75 - 2500.
50 - 1500.
0 - 500.

З таблиці видно, що якщо щодня розряджати смартфон на 50%, то кількість циклів заряду складе близько 1500.

Як краще заряджати смартфон?


Важливо розуміти, що не можна тримати повністю заряджений смартфон постійно з'єднаним із зарядним пристроєм, наприклад, всю ніч. Ні, перезарядження не відбудеться, тому що контролер зарядки припинить надходження струму, але постійне падіння запасу енергії до 99% і наступає слідом поповнення до 100% призведе до зниження числа циклів заряду.

Найкраще себе зарекомендувала підзарядка акумулятора, яка відбувається під контролем користувача. Як тільки досягнуто показника 90-100%, потрібно відімкнути гаджет від мережі. Звичайно, в повсякденному житті складно забезпечити ідеальні умови експлуатації батареї, але треба намагатися дотримуватися правил зарядки смартфонів.

На зниження кількості можливих циклів заряду акумулятора і зменшення його місткості впливають такі чинники:

  1. перегрів АКБ;

  2. регулярне вичерпання заряду до 0%;

  3. використання не оригінальних зарядного пристрою.

Навіть якщо вийде продовжити життя батареї на 2-3 роки, природне старіння його складових елементів все одно призведе до зниження місткості на 15-20%.

0 коментарі:

Дописати коментар