Не заряджається батерея ноутбука Toshiba

 Останнім часом ми отримуємо все більше питань про батереї ноутбуків, і зокрема тошиба, наших читачів цікавлять різноманітні питання: чому батерея не заряджається, скільки вона має прослужити і т.д, В цій статті ми спробуємо відповісти на частину питань.


Чому батарея ноутбука не заряджається?


Для будь-якого ноутбука акумуляторна батарея - життєво важливий елемент. Звичайно, можна працювати і від мережі, однак в такому випадку нівелюється головна перевага ноутбука - мобільність. Насправді акумулятор сам по собі досить цікава річ, оповита безліччю чуток і міфів. Тому, щоб ви краще розуміли предмет розмови, наведемо кілька фактів.


Як розповідають фахівці з сайту http://toshiba-battery.com.ua найпоширеніша проблема - фізичний знос літій-іонної батареї або старіння. Кожен раз, коли батарея заряджається і розряджається, відбувається так званий цикл. Сучасні акумулятори витримують кілька сотень таких циклів, але після кожного з них ємність АКБ потроху зменшується. Це пов'язано з хімічними процесами, що протікають всередині батареї. Але і це ще не найцікавіше.

Навіть якщо ноутбуком взагалі не користуватися, то за два роки літій-іонна батарея втрачає близько 20% своєї ємності, тому нерозумно запасатися Li-ion акумуляторами про запас. Так само при покупці варто звертати увагу на дату виробництва - випущені 1, 2, 3 роки тому АКБ вже не будуть володіти заявленими характеристиками (їх номінальна ємність буде на 10-30% нижче, відповідно зменшитися і час автономної роботи пристрою від такої батареї).


Батарея ноутбука перестала заряджатися?


Якщо акумулятор лептопа перестав розпізнаватися операційною системою, або вона повідомляє, що АКБ неможливо зарядити, це найчастіше говорить про конфлікт програмного і апаратного забезпечення між собою. Для вирішення проблеми можна скористатися двома нехитрими способами.


  1.     Вимкніть ноутбук
  2.     Від'єднайте кабель живлення
  3.     Вийміть з ноутбука батерею
  4.     Натисніть і утримуйте кнопку включення 30-60 секунд
  5.     Вставте батарею на місце
  6.     Увімкніть ноутбук

Після завантаження Windows  повинна з'явитися звична іконка заряду, а при підключенні кабелю живлення - піктограма процесу заряду. Якщо ситуація не змінилася, спробуйте скинути настройки BIOS, виконавши наступний алгоритм.


Скидання BIOS

 

  1.     Вимкніть ноутбук
  2.     Від'єднайте кабель живлення
  3.     Вийміть її з ноутбука
  4.     Натисніть і утримуйте кнопку включення 30-60 секунд
  5.     Підключіть кабель живлення
  6.     Увімкніть ноутбук (без батареї) і увійдіть в BIOS
  7.     В меню BIOS виконайте скидання налаштувань і збережіть зміни
  8.     Вимкніть ноутбук, затиснувши кнопку харчування на 5-7 секунд
  9.     Від'єднайте кабель живлення
  10.     Вставте батарею на місце
  11.     Підключіть кабель живлення і вмикайте ноутбук
Після завантаження операційної системи  повинен з'явитися значок з повідомленням "підключена, заряджається". Якщо все одно нічого не змінилося, швидше за все, справа вже не в програмному забезпеченні.


Перегрів акумулятора


Наведене вище «не завжди» відноситься до перегріву батареї (або несправного датчика на ній) - при перегріванні система припиняє зарядку, так як це може нашкодити акумулятора ноутбука.



Якщо тільки що включений з вимкненого стану або глибокого сну ноутбук (до якого під час цього не було підключено зарядний пристрій) заряджається нормально, а через якийсь час ви бачите повідомлення про те, що батарея не заряджає, причина може бути саме в перегрів батареї.


З чого складається батарея лептопа?


Можливо, батарея дійсно померла і потрібна її заміна. Але перед тим як ставити остаточний діагноз, фахівці сервіс-центрів радять перевірити, чи не окислені  контакти, чи не зламана плата живлення, чи не вийшов з ладу контролер батареї.



На завершення можу сказати, що в даній темі були б особливо корисно почути коментарі власників ноутбуків з описом їх проблем і рішень в даній ситуації - вони змогли б допомогти іншим читачам. При цьому, по можливості, повідомляйте марку вашого ноутбука, це може бути важливим.

0 коментарі:

Дописати коментар