Вплив ціни на нафту на курси валют

Фундаментальні чинники дозволяють встановити зв'язок між різними подіями і курсом валют, крім цього, вони для багатьох є основою під час торгівлі на форекс ринку. Зараз дуже актуальна кореляція «показника ціни на нафту з курсом валют». Наприклад, не секрет, що США споживає багато ресурсів і нафтопродуктів, тому будь-яка зміна вартості нафти точно б'є по американському доларі.

Курс валюти безпосередньо пов'язаний з ціною на нафту і це незаперечний факт. Нижче будуть розглянуті всі фактори, що позначаються на коливаннях ціни світових грошових одиниць.

 

Роль ціни на нафту

Вплив ціни на нафту на курси валют також позначається на більшості актуальних валютних парах і не тільки. За останній час економіка багатьох країн будується на експорті нафтопродуктів і нафти, це Венесуела, Росія та ін. Такий щільний зв'язок національних економік з ціною на нафту ґрунтується на чотирьох фактах:

  • Погіршення економіки призводить до зниження цінності національної валюти при її обміні.
  • При різкому зниженні ціни на нафту в країнах, які залежать від імпортної сировини, спостерігається приріст в економіці. Це працює і навпаки, економіка країн програє при підвищенні ціни на нафту.
  • Валюта економічно сильних країн сильна на ринку форекс.
  • Країни, які імпортують велику кількість сировини, виграють при підвищенні ціни на нафту.


Докладний огляд світових валют

Важливо враховувати групу спрямованості впливу, до якої ставитися грошова одиниця, грунтуючись на цьому можна зробити певні висновки, розглянемо найпопулярніші світові валюти:

    (USD) - Америка є лідером в споживанні енергоресурсів. Як тільки ціна на нафту спрямується вгору, то буде спостерігатися негативна кореляція між вартістю нафти і національною валютою США. Даний аспект економіки можна застосувати в стратегії торгівлі на валютних парах форекс, до яких відноситься долар.
    (EUR) - вартість нафти не буде мати на євро такий сильний вплив на відміну від долара, навіть можна простежити пряму кореляцію, коли збільшення вартості нафтопродуктів викликає невелике зростання EUR. На прикладі цієї валюти спостерігається прямо протилежна тенденція, як тільки євро зміцнюється, то можна спостерігати подорожчання нафти. Хорошим прикладом буде подорожчання валютної пари EUR / USD в 2012 році на пару сотень пунктів, паралельно з цим відразу ж підскочила ціна на нафту. Один барель подорожчав на 10 відсотків.
    (JPY) - Японія дуже сильно залежить від закупівлі нафтопродуктів, так як вона входить в топ енергозалежних країн. Установка декількох атомних станцій трохи зменшила залежність. Виходячи їх цього, збільшення вартості нафтопродуктів відразу ж призводить до різкого ослаблення японської національної валюти.
    (CAD) - канадська національна валюта позитивно реагує на підвищення вартості нафти. Канадську валюту часто використовують на ринку форекс, так як валюта має негативну залежність від ціни на нафту.


Найгірше почувається російський рубль. Падіння ціни на нафту в рублях склала 7 відсотків. У міру зміцнення рубля, ціна на нафту впала в рублевому вираженні. Така ситуація виникла через те, що основний експорт РФ - нафта і нафтопродукти (51%). Ціна на нафту дуже сильно впливає на економіку держави і є важливою складовою для благополуччя країни в цілому.

Використання залежності валют


Для долара США падіння ціни на нафту позначається вельми позитивно, відбувається зворотна реакція і USD починає рости по відношенню до інших світових валют. На форекс біржі цю особливість кореляції можна використовувати з вигодою, у валютній парі USD / CAD .
Ордери на покупку слід відкривати при подорожчанні, а закривати при падінні ціни на нафтопродукти. Для підвищення якості торгівлі слід знати, що іноді може статися зворотна реакція - зміцнення валюти USD викличе падіння ціни на нафтопродукти, це варто використовувати при торгівлі на сировинних ринках.

0 коментарі:

Дописати коментар