На захист Windows 8 або чому немає сенсу залишатися на Windows XP і 7


ОС Windows 8 - відкриваючи недосліджені можливості, або на захист нової системи від Microsoft. Коли ми обговорюємо, м'яко кажучи, спірну операційну систему Microsoft Windows 8, ми не враховуємо всі тонкощі її роботи.

Нам необхідно звернути увагу на історію її розвитку та появи.

Це дасть нам можливість зробити остаточний висновок про те, чи варто переходити на нову операційну систему, і які переваги нам дасть це надалі.


ОС Windows 8, або, якщо враховувати ядра NT, система Windows NT 6.2, заснована на тій же технології, що і Vista, 7 і 8. Чи означає це, що ця ОС є другим справжнім сервісним пакетом над системою Vista, в той час як 7 - першим? Ні. Насправді, витоки схожості ядер останніх двох систем необхідно шукати в 1996 році, під час розробки NT 4.0. При її розробці була вперше включена гнучка модель безпеки, включаючи UAC і Access Control List для кожного об'єкта, будь це файл, принтер, кущ реєстру або інші елементи, які потребують захисту. У більш поширених Windows 2000 і Windows XP ці опції виключили, щоб не бентежити недосвідчених користувачів. Починаючи з системи Vista, і закінчуючи вісімкою, нова модель знову в силі.

Але Windows 8, в той же час, є абсолютно іншою операційною системою. Довівши ядро ​​NT з його функціями безпеки і поділом потоків до досконалості, ОС Windows 8 перейняла кілька розробок з Windows CE.

Windows CE - це потужна операційна система реального часу, призначена для роботи в будь-яких умовах, на практично будь-якій машині.

Windows 8 - це дивовижне поєднання надійності колишніх систем Windows для робочого столу і швидкості Windows для вбудованих систем.

Не дивно, що краще застосування така система знайшла в планшетах, де збіглися обидві зони використання. Застосована в Windows 8 технологія гібридної завантаження, або «теплої завантаження» - перший раз система завантажується, як і Windows 7, секунд п'ятнадцять, але тоді це менш помітно через тривалу установки файлів і пристроїв, а всі наступні рази вміст системних файлів записується на диск з оперативної пам'яті, як в гібернації. І в той же час зміна конфігурації системи не позначиться на ній так негативно, як це буває в стандартній гібернації. Це дозволяє «мучити» систему і зменшувати її вимоги до мінімальних характеристик.

Як відомо, вимоги XP були дуже низькі. 128 МБ пам'яті і процесор Celeron. Однак Windows 8 є шанс завантажити на процесорі Pentium 3 з 400 MHz і ... 96 МБ пам'яті! І при цьому вам буде доступний інтерфейс Aero, хоча в досить дивному режимі - трохи більше вікон, і для всіх наступних новий вид відключається і їм повертається стиль Vista Basic.

Ось вони, корені системи Windows CE, яка може запускатися скрізь. Звичайно, така установка не зовсім «чесна» і досить складна і довга - зовсім необов'язково, що запуски ОС будуть вдалі, якщо замінити обладнання під час перших запусків. Ви повинні підсунути вісімці нові пристрої хоча б на перші три запуску, а потім можна поставити які завгодно процесор і оперативну пам'ять.

Є непідтверджені відомості, що в якості процесора можна використовувати AMD K-5 з частотою 90 мегагерц. Це набагато відрізняється від того, що наведено в системних даних Windows 8, але хто ж з маркетологів Microsoft скаже вам правду? Їм вигідно змусити вас оновити своє обладнання.

Завантажується операційна система на такому стародавньому обладнанні близько 5 хвилин. І це при тому, що Windows Vista на такому обладнанні завантажувалася 13 хвилин! Тут ми чітко бачимо пропорцію, в якій зменшився час завантаження. Для порівняння, на сучасному залозі вісімка стартує за 6 секунд, при старті вісти за двадцять. Це дуже велика різниця. І чим гірше залізо, тим більші розходження ми бачимо в системній архітектурі 8 і Vista.


Звичайно, я не рекомендую проводити експерименти зі старим залізом і новою системою, але ці вражаючі цифри дані, як рекорд, щоб ви розуміли - вісімку можна запустити скрізь. На будь-якому обладнанні штатного типу від 2000 року. Бажано з підтримкою PAE, NX і SSE2.

Тепер - про інтерфейси. Перейдемо від заліза до більш красивих речей.

Багатьом не подобається метро-інтерфейс. Деякі називають його «гальмівним». Це не правда. Вісімка на тій конфігурації, яку я описав, з жахливим обладнанням, стартувала таким чином, що з'являлася можливість користуватися екраном Пуск і примітивні додатками взагалі без затримок (максимум - 5 секунд), а більш складними - з затримками не більше півхвилини. Пов'язано це з тим, що додатки використовують дуже невеликий набір елементів управління. Крім цього, відомо, що вони використовують web-safe кольору через те, що написані на HTML і JavaScript.

Чи це не нагадує нам часи Windows NT 4 і 256-кольоровий ISA-відеокарти?

Природно, для графіки і контенту виділено колишню кількість квітів. Змінилися тільки елементи управління. Щоб дати вам сконцентруватися тільки на головному.

Звичайно, всяку анімацію і прозорість на дуже старих комп'ютерах потрібно буде відключити. Можна переключитися на тему високої контрастності, а можна натиснути клавішу Win, набрати SYSDM.CPL, натиснути Enter і на вкладці «Система і швидкодія» познімати всі галочки. Це забезпечить нам максимальну чуйність інтерфейсу.

В Metro-додатках працюють клавіатурні скорочення. Взагалі, для того, щоб зрозуміти, що таке Metro-додатки насправді, ми повинні з-під адміністратора зайти в папку "C: Program FilesWindowsApps». Там ми зможемо знайти папки додатків, поставлених на комп'ютер. Усередині знаходяться їх файли. Відкриваємо, скажімо, Skype. І бачимо файл GUI.exe і кілька XAML-сторінок з описом інтерфейсу. Але ж основним є EXE-файл! Це показує нам, що технологія не змінилася. Теоретично, ми можемо використовувати Windows API для того, щоб відображати Metro у вікнах, як це зроблено вже в декількох платних додатках. Але навіщо мучити себе і інтерфейс вісімки, якщо можна просто до нього звикнути? Зручна бічна панель з налаштуваннями куди краще старого маленького лотка повідомлень, в якому видно не всі значки. А центр мобільності Windows, звичайно ж, не буде повноцінною заміною панелі налаштувань - адже з нього не можна запустити панель управління, довідку і меню персоналізації, а також не можна вимкнути комп'ютер.

З приводу відсутності кнопки Пуск - клацання в лівому нижньому кутку залишився. І при наведенні кнопка Пуск видна. Багато хто вірить фальшивим чутками, що в Windows 8 немає робочого столу. Зовсім. Це не правда. По-перше, він є, а по-друге, і в робочому столі Windows 8 додано безліч корисних змін. В першу чергу - повернулася кнопка «Вгору» в провіднику, чого чекали люди з часів Windows XP з її  панеллю керування.

У другу чергу - сам провідник тепер володіє меню в стилі Office. Це підвищує його функціональність і чуйність, і тепер куди краще можна відкривати додатки, маніпулювати файлами, ділитися файлами з іншими користувачами.

У мережі у Win 8 теж є зміни. Перше - підтримка Wi-Fi на рівні системи, що дозволяє вісімці чудово справлятися з мережевими завданнями. А по-друге - система прив'язується до Live-аккаунту, що дозволяє вам, по-перше, оновлювати всі програми зі свого SkyDrive і не піклуватися про знімних носіях з інформацією, а по-друге, доступ до комп'ютера тепер убезпечить ваш Live-пароль. Щоб не вводити його кожного разу, можна налаштувати графічний доступ. Це куди зручніше і в той же час надійніше, ніж звичайний пароль. Ви просто натискаєте в трьох знайомих саме вам місцях на картинці - і потрапляєте на екран Пуск.

Якщо вам не подобається той факт, що система вимагає пароль при включенні, а ще після введення пароля ви потрапляєте на екран Пуск, не вимикайте систему.

Це смішно звучить, звичайно. Але я просто маю на увазі введення системи в сплячий режим. Тоді весь вміст пишеться на диск, і система, фактично, вимикається так само, як і в звичайному режимі.

В чому різниця? Якщо ви збираєтеся міняти конфігурацію устаткування ПК (Пам'ять, процесор, диск, відеокарта), вам необхідно буде обов'язково вимкнути ПК. При відновленні роботи з глибокого сну на іншому обладнанні можливий крах системи після того, як стандартні драйвера виявляють інші пристрої.

Але в цілому гібернація у вісімці здається куди більш проробленою, ніж в сімці.

А плюсів у гібернації - безліч. Більш висока швидкість завантаження, і потрапляння прямо на те місце, де ви закінчили. До речі, всі тривалі процеси, включаючи копіювання та переміщення файлів, тепер можна призупинити. І при копіюванні система креслить графік, показуючи, які файли були для неї «міцними горішками» і копіювалися довго.

Як бачите, у Windows 8 безліч плюсів. Звичайно, вона є «гібридом», і в Microsoft з'єднують непоєднуване, але тим цікавіше подивитися, що ж буде в Windows 8.1, яка з'явиться в жовтні. До речі, власникам Windows 8 можна буде безкоштовно оновитися до Windows 8.1. А всім іншим доведеться або шукати KMS (з новими ключами - і не факт, що нову систему взагалі зламають) або платити більше грошей за диск.

Так що плюси Windows 8 виразно видні. Це двері в майбутнє і для вас, і для вашого комп'ютера, навіть якщо він не занадто шустрий.

0 коментарі:

Дописати коментар