Як відключити регіональний редирект у Blogger (Blogspot) блогів?

Як відключити регіональний редирект у Blogger (Blogspot) блогів?
Як відключити регіональний редирект у Blogger (Blogspot) блогів?
Дорогі друзі, ті з вас у кого є блог на Blogger, помітили появу перенаправлення на національний домен. Наприклад, якщо ви, перебуваючи в Росії (або на Україні) і вирішили відвідати блог: abtels.blogspot. com - то вас перенаправить на адресу: abtels.blogspot .ru.




Це було зроблено для того, щоб забезпечити управління вмістом блогів на регіональному рівні. Так якщо влада Російської Федерації зажадають від Google видалити пост, що порушує закони РФ, він стане недоступним читачам блогів, розміщених в домені blogspot.ru.

У той час, є можливість відключення регіонального редиректу. Для цього вам необхідно використовувати префікс: / ncr / - в адресі URL. Наприклад, якщо набрати адресу: abtels.blogspot.com/ncr - то відкриється версія блогу на домені blogspot.com. Цей же префікс можна використовувати і для окремого поста або сторінки блогу, наприклад: abtels.blogspot.com/2015/05/hard-reset-lg-l60-x147-dual.html

    Примітка: абревіатура ncr означає no country redirect - без переадресації в домен країни.

Проблеми регіонального редиректу


Зрозуміло, що така ситуація може мати ряд неприємних наслідків. Зокрема виникає проблема при роботі з сервісами статистики, розміщенні віджетів і всього іншого, що прив'язане до домену сайту. Наприклад, кнопка «Мені подобається» соціальної мережі ВКонтакте на домені blogspot.ru у мене видає помилку, тому прив'язана до домену на blogspot.com.

Таке нововведення має негативні наслідки і в плані SEO. Особливо пригнічує те, що Google не дозволяє внести в файл robots.txt директиву Host. Таким чином, у нас виходить ряд дзеркал  з дублюючим контентом, а це дуже погано. Частково проблему вирішують канонічні адреси. Відповідний тег в секції head генерується сервісом Blogger автоматично. Виглядати він може, наприклад, так:

<link href='http://wmascat.blogspot.com/' rel='canonical'/>

Звертаю вашу увагу на те, що канонічна адреса прив'язана до домену blogspot.com. Принаймні, у мене все саме так. Але говорити про повну надійності даного рішення буде важко. Проблема залишається актуальною.

Слід зазначити і те, що користувачі стануть посилатися не на основній, а на регіональний домен. До слова, сам регіональний реадирект являє собою тимчасове перенаправлення з кодом 302. Чи потрібно пояснювати, що це теж йде в мінус?
Рішення проблеми регіонального редиректу

Рішення 1: заміна data: post.url на data: post.canonicalUrl. Частково проблему можна вирішити за рахунок використання в шаблоні канонічних адрес постів. Благо для цього є спеціальна шаблонна змінна data: post.canonicalUrl. Таким чином, незалежно від того на якому домені буде відображатися блог, URL адреси постів матимуть канонічний вигляд.

Рішенні 2: javascript авто-відключення регіонального редиректу. Завдяки тому, що у нас є префікс / ncr /, який відключає регіональний редирект, ми можемо використовувати javascript обробку адреси і перенаправляти користувача на потрібний домен. Для цього відкрийте редагування шаблону і вставте в секцію head наступний код:

<script type='text/javascript'>//<![CDATA[
var blog = document.location.hostname;
var slug = document.location.pathname;
var ctld = blog.substr(blog.lastIndexOf("."));
if (ctld != ".com") {
  var ncr = "http://" + blog.substr(0, blog.indexOf("."));
  ncr += ".blogspot.com/ncr" + slug;
  window.location.replace(ncr);
}
//]]></script>
Рішення 3: персональний домен. Найкращим рішенням було б використовувати персональний домен. У цьому випадку ніякого регіонального редиректу не буде і все буде працювати так як треба. Проблема лише в тому, що вам доведеться починати фактично з нуля, але тим не менше. Слід зазначити і те, що все це може зажадати від вас фінансових витрат, а також певних технічних можливостей і знань.

2 коментарі: