Що таке 3G?, історія виникнення,

У тих, хто регулярно користується мобільним зв'язком або кого цікавлять новинки в цій галузі , вже не здивуєш короткою абревіатурою " 3G " , яка несе в собі величезний вміст третього покоління мобільного зв'язку. Для того , щоб зрозуміти , як виникло третє покоління , необхідно висвітлити його коротку пред історію .

Перше покоління мобільного зв'язку (1G )

виникло в 70 - х роках. Всі перші системи стільникового зв'язку були аналоговими . Вони призначалися тільки для передачі голосу. Стандарти AMPS , NMT , TACS - найбільш відомі представники 1G . Ці стандарти безперервно модернізувалися , збагачувалися новими можливостями і , таким чином , служать донині.

Друге покоління (2G )

пішло по шляху цифровізації , забезпечивши абоненту передачу і прийом голосу, даних і факсових повідомлень. В даний час , системи другого покоління все ще розвивають з постійно збільшуються швидкостями передачі даних , за допомогою технологій типу HSCSD і GPRS. Системи другого покоління включають GSM , DAMPS (IS -136 ) , CDMAOne (IS - 95) та PDC. DAMPS / PDC структурно були накладені на існуючі системи першого покоління і обслуговували паралельно з ними. GSM/IS-95 , з іншого боку , засновані на повністю новій концепції , і набули найбільшого поширення в усьому світі.

Перехід на технології третього покоління

( третє покоління , 3G ) дозволяє операторам збільшити швидкість передачі даних в мережах і запропонувати абонентам нові послуги - високошвидкісний доступ в інтернет , мобільне телебачення і т.д.Хоча існує багато різних інтерпретацій того , що являє собою 3G , єдиним визначенням , прийнятим універсально , є визначення , опубліковане Міжнародним Інститутом Електрозв'язку ( МСЕ) . ITU , що працює з промисловими організаціями по всьому світу , визначає і затверджує технічні вимоги і стандарти , а також правила використання спектра для систем 3G в рамках програми IMT -2000 (Міжнародної рухомого зв'язку - 2000). IMT -2000 - це рекомендації , розроблені Міжнародним Інститутом Електрозв'язку ( МСЕ) , що стосуються питань використання частотного спектра і технічних особливостей для всього сімейства стандартів 3 -го покоління.


Рекомендації описують шляхи еволюції існуючих у світі стандартів 2- го покоління в стандарти 3-го покоління. ITU вимагає , щоб мережі IMT- 2000 ( 3G) , крім інших властивостей , забезпечували поліпшену ємність системи та ефективність використання спектра для систем 2G і підтримували сервіси передачі даних зі швидкостями - мінімум 144 кбіт / с , при використанні в мобільному режимі (не в приміщеннях ) , і максимум 2 Мбіт / с, у не мобільних умовах (у приміщеннях).Грунтуючись на цих вимогах , в 1999 році ITU схвалив п'ять радіоінтерфейсів для стандартів IMT -2000 , як частина рекомендацій МСЕ -R М.1457 . CDMA2000 - це один з п'яти згаданих стандартів . Він також відомий під назвою IMT -CDMA багатьох несучих в класифікації МСЕ .CDMA2000 3G пропонує практично здійсненне рішення для будь-якого існуючого на ринку стільникового або PCS оператора - а також операторів , що вже мають нову ліцензію 3G. CDMA2000 був розроблений таким чином, що будь бездротовий носій , незалежно від інтерфейсу , частоти або стандартів базової мережі , може отримати користь з його спектральної ефективності . З урахуванням специфіки існуючих у світі на сьогоднішній день мереж стільникового зв'язку , були розроблені варіанти міграції цих мереж у мережі третього покоління.У рамках Європейського союзу система 3-го покоління отримала назву універсальної системи мобільного зв'язку (UMTS ) , а технологія радіоінтерфейсу наземного сегмента системи - UMTS наземного радіодоступу ( UTRA ) . Вся система має як наземний , так і супутниковий сегмент і забезпечує:• глобальний роумінг• сумісність з діючими системами зв'язку 2- го покоління• адаптацію до різних умов і сценаріями радіозв'язку• ефективне управління радіоресурсами• а також представляє широкий асортимент послуг: від високоякісної мовної зв'язку при низьких швидкостях обміну до високошвидкісних мультимедійних послугВідразу перейти до таких систем неможливо. Потрібен період, на протязі якого існуючі системи будуть узгоджені з перспективними. В даний час технології , засновані на CDMA , а саме модифікація WCDMA ( широкосмуговий доступ з кодовим поділом каналів) , є базою такого переходу .Мережа наземного сегмента UMTS будується відповідно з ієрархічною багаторівневою структурою : макростільниками , мікростільники і пікосоти . Кожен ієрархічний рівень використовує власний радіоканал , несуча частота якого відмінна від несучих частот інших рівнів .Максимальні швидкості передачі даних для UMTS :• макростільниками / висока рухливість абонентів - 144 кбіт / с• мікростільники / середня рухливість абонентів - 384 кбіт / с• пікосоти / мала рухливість абонентів - 2 Мбіт / с3G в України.


Сьогодні в Україні працюють в основному мережі другого покоління - стандарту GSM. Цей стандарт в першу чергу призначений для передачі голосового трафіку. Вважається , що технологія GPRS - це покоління «два з половиною » , а EDGE - 2,75 G. І EDGE , і GPRS працюють в Росії і реалізовані на базі GSM , правда , ці стандарти поступаються за швидкостями будь-якого з стандартів 3G.В кінці 2006 року Федеральне агентство зв'язку ( Россвязь ) оголосило про проведення трьох конкурсів на видачу ліцензій 3G. Заявки на участь подали 13 компаній.У квітні 2007 року Укрзвязок оголосила результати конкурсу ; за його підсумками ліцензії на право побудови мереж мобільного зв'язку третього покоління отримали компанії, що входять в " велику трійку " українських операторів мобільного зв'язку - "МТС" , " Київстар" "Life"
З кінця 2015 року в містах України почали впроваджувати 3G, оператори обіцяють все нові і нові міста на максимальній швидкості інтернету.

0 коментарі:

Дописати коментар